ARHEOLOGIJA – U SIGURNOSTI UTVRDA MOSLAVAČKE GORE

0
23
Unutrašnjost Jelengrada (snimio J. Kliska, 2012.; presnimljeno iz izvornog znanstvenog rada "Jelengrad i Košutgrad - Dva moslavačka stara grada", autori T. Pleše i P. Sekulić, 2013.)

Moslavačka gora smještena je usred nizine, omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Nije prostorno velika i visoka, ali ima mnogo gorskih kosa i grebena. Zahvaljujući svojim prirodnim blagodatima bila je od najranijih vremena poznata starogrčkim i rimskim piscima pod naziv Mons Claudius. U pratnji arheologa i povjesničara, uz zanimljivosti i legende, otkrijte ostatke utvrđenih gradova i sakralnih objekata od kojih su najznačajniji Garić-grad, Jelen-grad, te pavlinski i franjevački samostan. U Kutini ćete vidjeti tradicijsku arhitekturu i posjetiti Muzej Moslavine koji daje osobit istraživački pečat kulturi ovoga područja kontinentalne Hrvatske. Na kraju se opustite na seoskom imanju Moslavačka priča, a vaša osjetila neka užiju domaću, ekološki proizvedenu hranu, uz kapljicu izvrsnog vina. Osim vinarija, ne zaboravite posjetiti etno zbirku, a svakako se provozajte i fijakerom. Panoramski let balonom bit će „točka na i” doživljaja pitome ljepote ljupke Moslavine.

Opis glavnih sadržaja/atrakcija: obilazak arheoloških lokaliteta, nalazišta praslona i burgova Moslavačke gore; boravak na seoskom imanju uz degustaciju moslavačkih vina i jela; upoznavanje lokalne kulture i običaja.

Raspored sadržaja/aktivnosti izleta, ture, odnosno paket aranžmana i drugi podaci o organizaciji: aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan – Kutina; 2. dan – Osekovo, Moslavačka gora; 3. dan – Popovača. Aranžman je moguće realizirati tijekom cijele godine i to za grupe od dvije do 30 osoba. Smještaj je u hotelu s tri zvjezdice u Kutini, dok je prijevoz moguć u vašoj ili našoj organizaciji. Stručno vođenje je moguće na hrvatskom i engleskom, a na upit i na drugim jezicima.

Navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući. Stoga Vas molimo da nam se obratite s punim povjerenjem kako bismo konkretnu ponudu kreirali u skladu s Vašim željama i očekivanjima!