POSLASTICA, ALI LIKOVNO-UMJETNIČKA: Šohaj – Kopač – Striegl / Analogije

0
23

Tijekom 2019. godine Gradska galerija Striegl Sisak prigodnim je manifestacijama obilježavala 100. obljetnicu rođenja akademskog slikara Slave Striegla. Na završnoj izložbi koja će biti otvorena do 27. studenoga, predstavljena su djela trojice autora čiji su opusi svrstani u vrhunska ostvarenja hrvatske i svjetske umjetnosti: Slavka Kopača, Slavka Šohaja i Slave Striegla. Značaj i vrijednost ove izložbe tim su veći kada se zna kako su ova tri velika imena hrvatske povijesti slikarstva, većim dijelom druge polovice 20. stoljeća, prvi put osvanuli u zajedničkom povijesnom, umjetničkom i kritičko-komparacijskom kontekstu. Jer, ne povezuje ih samo ime!

Autorice i kustosice izložbe su Lada Bošnjak Velagić i Alma Trauber, u suradnji Moderne galerije Zagreb i sisačke Gradske galerije.

“U znaku ove obljetnice nastojali smo iz različitih rakursa iznova pozicionirati i interpretirati Strieglov opus i umjetničku ostavštinu kao i ukazati na nova saznanja o Strieglovom mjestu u hrvatskoj povijesti umjetnosti”, istaknula je Trauber i podsjetila kako je upravo Moderna galerija jedna od malobrojnih muzejskih ustanova koja u svom fundusu čuva i djela sisačkog likovnog umjetnika. Osim toga, objema galerijama zajednička je i činjenica kako je velik broj radova ova tri mjetnika u funduse ustanova pristigao i donacijom samih umjetnika.

 

 

“Vrlo važna poveznica stvaralaštva seže u formativne godine akademskih iskustava, gdje su sva trojica bili pod mentorskim utjecajem i ‘usmjerenjem’ Vladimira Becića, Ljube Babića, Krste Hegedušića kao i interpretatori europskih slikarskih stremljenja prve polovice 20. stoljeća: Picasso, Cezanne, Matisse, Art brut, te je spomen ovih profesora, mentora i majstora u njihovim profesionalnim biografijama gotovo neizostavan, kako po evidentnosti pojedinačnih utjecaja, tako i po bijegu od tih istih utjecaja”, rekla je Alma Trauber.

Šohaj, Kopač i Striegl bili su samozatajne osobe, bogate duhovne i emotivne intime, pa su i zbog tih karakternih osobina doista jedinstveni akteri slikarske scene. Zato i njihova djela predstavljena na ovoj izložbi, istovremeno i iznenađuju i oduševljavaju analogijama i dodirnim točkama.