ZAVELA VAS JE POVIJEST? UZBUĐENI STE I NOSTALGIČNI?

0
245

Da, moguće je! Ako gledate fotografije Siščanina Miroslava Arbutine Arbe, izložene u Kulturnom centru braće Radića u Desnom Trebarjevu, obuzet će vas djetinji osjećaji nevinosti, bajkovitosti, idile, spokoja ali i zahvalnosti i ponosa na ova pitoma sela i vrijedne ljude koji stoljećima tvrdoglavo, uporno i mudro čuvaju tradiciju rada, života i ruralne kulture. Zatim ćete pomisliti da je ovaj majstor fotografije zasigurno u poznim godinama kad je uspio zabilježiti motive stare više od sto godina. No, prevarit će vas patina fotografija jer upravo je to Arbe i želio!

Naime, zahvaljujući angažmanu članica i članova Kulturno-umjetničkog društva “Martinčani”, iz privatnih su zbirki na svjetlo dana dopremljeni stara oruđa i pomagala, živopisne radne i svečane narodne nošnje, a dame i gospoda, djevojke i momci, djevojčice i dječaci obukli su tu prebogatu autentičnu ostavštinu i rekreirali poljodjelske, drvodjeljske, kućanske i mnoge druge običaje, kao i načine zabave, također. Fotografije koje je tom prigodom snimio Miroslav Arbutina najsuvremenijom profesionalnom digitalnom opremom, on je “samo” izradio starim fotografskim tehnikama cijanotipije, van dajk i gumoil. Ovi procesi bili su “krik teknike” prije gotovo 150 godina, a 2018. godine upisane su u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Detalj tradicionalnog posavskog veza, etnozbirka Kulturnog centra braće Radića, Desno Trebarjevo
Prizor posavskog veza koji pršti životnom energijom i veseljem!

 

Ovo je umjetnost! Detalj posavskog veza
Svečana ženska nošnja u punoj raskoši posavskog veza!
Živopisna pokrivala za glavu žena
Možete li odlučiti koja vam je marama i poculica ljepša?

“Projekt ‘Tradicija Posavine’ nastao je sa željom očuvanja dviju važnih povijesnih baština, umijeća izrade fotografija tehnikama starih fotografskih procesa, te narodnih nošnji i običaja martinske Posavine. Cilj projekta je podsjetiti na hrvatskog velikana Antuna Radića, sina Posavine i Desnog Trebarjeva koji je svojim djelom ‘Osnova za sabiranje i proučavanje građe o narodnom životu iz 1897. godine, utemeljio hrvatsku etnologiju”, istaknula je ravnateljica Kulturnog centra Jasmina Jovev. Na svečanosti koja je održana na blagdan sv. Martina i Dan Općine Martinska Ves, 11. studenoga, naglašeno je, uz ostalo, kako je ova jedinstvena izložba koja od zaborava čuva uspomenu na velikane hrvatske povijesti ali i vrijednu, prebogatu narodnu baštinu, postavljena upravo na 100. godišnjicu smrti Antuna Radića.

Stjepan Ivoš, načelnik Općine Martinska Ves (lijevo) i majstor fotografije Miroslav Arbutina Arbe, uoči otvaranja izložbe
Jasmina Jovev, ravnateljica Kulturnog centra braće Radića (u sredini), načelnik Martinske Vesi (lijevo) i autor izložbe (desno), proglašavaju “Tradiciju Posavine” otvorenom

Izložba je otvorena samo tjedan dana! Međutim, nemojte biti razočarani ako ne stignete pogledati ove unikatne radove upravo sada i ovde jer izložba će krenuti na turneju. Ako želite biti “zavedeni” poviješću i tradicijom, ljepotom koja potiče sva ljudska osjetila, slobodno se obratite gospođi Jovev na e-mail kulturni.centar.brace.radic@gmail.com ili Destinacijskom menadžmentu Zrin d.o.o. Sisak na e-mail dm-zrin@dm-zrin.hr. Za skupine koje zanima stara fotografska tehnika, moguće je organizirati i tečajeve, u suradnji s gospodinom Arbutinom.

 

 

 

 

 

Do daljnjeg, uživajte u fotografijama snimljenim na otvaranju ove izložbe koja spaja tradicionalno i suvremeno, vraćajući nas natrag, kroz prostor i vrijeme gornje sisačke Posavine.