SAKRALNA BAŠTINA MOSLAVINE – OD ETNONASLIJEĐA DO CRKVENIH ZDANJA

0
17
Raskošna unutrašnjost župne crkve sv. Marije Snježne u Kutini (preuzeto s poveznice https://www.facebok.com/KuTina.HR)

Sakralne građevine Moslavine predstavljaju posebnu vrijednost ovog prostora u kojem je postojala biskupija još u 3. stoljeću. Kasnobarokne crkve od Kutine do Čazme primjeri su srednjoeuropske sakralne umjetničke baštine. One pokazuju kako su nekada u malim sredinama živjeli ljudi otvorenih pogleda i kako su se veliki majstori trudili i u “seoskim” crkvicama ostaviti vrhunska djela u slavu vjere i duhovnog bogatstva naroda. Istraživanje počnite u Kutini, u Muzeju Moslavine smještenom u staroj kuriji Erdödy. Šetnju nastavite posjetom starim drvenim trijemovima čiji podovi škripe, asocirajući romantiku prošlih vremena. Na kraju uživajte u gromkim zvucima pjesama crkvenog zbora i KUD-a, uz nadahnjujuće priče o etnobaštini. Korakom u prošlost otkrit ćete skriveno blago Moslavine!

Župna crkva sv. Marije Snježne u Kutini (preuzeto s poveznice www.kutina.hr)

Opis glavnih sadržaja/atrakcija: obilazak sakralnih zdanja Moslavine, upoznavanje s etnobaštinom moslavačkog kraja, nastup crkvenog zbora i etno izložba KUD-a, posjet Vinskom dvoru uz prezentaciju i degustaciju autohtonih sorti vina.

Propovjedaonica u sv. Mariji Snježnoj, rad kiparske obitelji Straub, 18. stoljeće (preuzeto s poveznice www.radiomoslavina.hr)

Raspored sadržaja/aktivnosti izleta, ture, odnosno paket aranžmana i drugi podaci o organizaciji:  aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do pet dana. Okvirni program aktivnosti za petodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan Kutina; 2. dan Osekovo – Donja Gračenica – Gornja Gračenica – Repušnica; 3. dan Kutinska Slatina – Stupovača – Ilova – Zbjegovača – Gojlo; 4. dan Moslavačka gora; 5. dan Šumećani. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine i to za grupe od dvije do 40 osoba. Smještaj je u hotelu s tri zvjezdice u Kutini, dok je prijevoz moguć u vašoj ili našoj organizaciji. Stručno vođenje je moguće na hrvatskom i engleskom, a na upit i na drugim jezicima.

Tora, iz arhiva Muzeja Moslavine Kutina (preuzeto s poveznice www.muzej-moslavine.hr)

Navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući. Stoga Vas molimo da nam se obratite s punim povjerenjem kako bismo konkretnu ponudu kreirali u skladu s Vašim željama i očekivanjima!