ZAVELA VAS JE POVIJEST? UZBUĐENI STE I NOSTALGIČNI?

53

Da, moguće je! Ako gledate fotografije Siščanina Miroslava Arbutine Arbe, izložene u Kulturnom centru braće Radića u Desnom Trebarjevu, obuzet će vas djetinji osjećaji nevinosti, bajkovitosti, idile, spokoja ali i zahvalnosti i ponosa na ova pitoma sela i vrijedne ljude koji stoljećima tvrdoglavo, uporno i mudro čuvaju tradiciju rada, života i ruralne kulture. Zatim ćete pomisliti da je ovaj majstor fotografije zasigurno u poznim godinama kad je uspio zabilježiti motive stare više od sto godina. No, prevarit će vas patina fotografija jer upravo je to Arbe i želio!

 

Rifljanje rublja na Savi

Naime, zahvaljujući angažmanu članica i članova Kulturno-umjetničkog društva “Martinčani”, iz privatnih su zbirki na svjetlo dana dopremljeni stara oruđa i pomagala, živopisne radne i svečane narodne nošnje, a dame i gospoda, djevojke i momci, djevojčice i dječaci obukli su tu prebogatu autentičnu ostavštinu i rekreirali poljodjelske, drvodjeljske, kućanske i mnoge druge običaje, kao i načine zabave, također. Fotografije koje je tom prigodom snimio Miroslav Arbutina najsuvremenijom profesionalnom digitalnom opremom, on je “samo” izradio starim fotografskim tehnikama cijanotipije, van dajk i gumoil. Ovi procesi bili su “krik teknike” prije gotovo 150 godina, a 2018. godine upisane su u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Predenje vune

“Projekt ‘Tradicija Posavine’ nastao je sa željom očuvanja dviju važnih povijesnih baština, umijeća izrade fotografija tehnikama starih fotografskih procesa, te narodnih nošnji i običaja martinske Posavine. Cilj projekta je podsjetiti na hrvatskog velikana Antuna Radića, sina Posavine i Desnog Trebarjeva koji je svojim djelom ‘Osnova za sabiranje i proučavanje građe o narodnom životu iz 1897. godine, utemeljio hrvatsku etnologiju”, istaknula je ravnateljica Kulturnog centra Jasmina Jovev. Na svečanosti koja je održana na blagdan sv. Martina i Dan Općine Martinska Ves, 11. studenoga 2019. godine, naglašeno je, uz ostalo, kako je ova jedinstvena izložba koja od zaborava čuva uspomenu na velikane hrvatske povijesti ali i vrijednu, prebogatu narodnu baštinu, postavljena upravo na 100. godišnjicu smrti Antuna Radića.

Izložba je bila otvorena samo tjedan dana! Međutim, nemojte biti razočarani ako niste stigli pogledati ove unikatne radove upravo sada i ovdje jer izložba će krenuti na turneju. Ako želite biti “zavedeni” poviješću i tradicijom, ljepotom koja potiče sva ljudska osjetila, malo se strpite dok se ovaj postav ne vrati u rodno mjesto braće Radića. A za sve one koje zanima stara fotografska tehnika, moguće je organizirati i tečajeve, u suradnji s gospodinom Arbutinom.

Do daljnjeg, uživajte u fotografijama snimljenim na otvaranju ove izložbe koja spaja tradicionalno i suvremeno, vraćajući nas natrag, kroz prostor i vrijeme gornje sisačke Posavine.