HOLANDSKA KUĆA U SISKU – PRVI KULTURNI CENTAR INDUSTRIJSKE BAŠTINE U HRVATSKOJ

178

Pod krovom Holandske kuće u Sisku, na šest katova, smješteni su u Hrvatskoj jedinstveni interpretativni centar industrijske baštine grada s 35 lokacija, zajedno s Gradskom galerijom Striegl i Zbirkom Kraker.

Svečanost u povodu otvaranja Holandske kuće upriličena je na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2019. godine, a da se radi o povijesnom događaju govori činjenica kako se tom prigodom okupilo oko tisuću Siščanki, Siščana i njihovih brojnih gostiju. Oni koji doslovno nisu mogli stati u obnovljeno zdanje, svečani program promatrali su na video zidu, a zbog nezapamćene gužve i veličanstvenog vatrometa, promet u Rimskoj (Prvoj) ulici bio je zatvoren gotovo sat vremena. Povijesni je to trenutak i za cijelu Hrvatsku jer se radi o prvom Interpretacijskom centru industrijske baštine u državi i originalnom kulturno-baštinskom projektu, u izravnoj funkciji razvoja turizma.

 

Bit će to mjesto na kojem će se, uz stalne i izmjenjive postave, kreirati nova gospodarska i kulturna budućnost grada na tri rijeke, promišljati odgovori na izazove budućnosti, te oblikovati hrabra vizija Siska za naredno razdoblje. Uspješnim okončanjem projekta čije je realizacija trajala dvije godine, Sisak je dobio ne samo suvremenu lokaciju za prezentiranje nego i za promociju bogate industrijske baštine relevantne na europskoj, pa i globalnoj sceni.

Idejni začetnik, kreator postava i istraživač industrijske baštine je dr. sc. Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, ustanove koja će voditi i Interpretacijski centar. „Lokalna je zajednica primarna u projektu Holandske kuće. Kroz HOKU želimo potaknuti kreativnost kod svih dobnih skupina i predstaviti sve aktivnosti u vezi s industrijskom baštinom. Ovdje ćemo održavati izložbe, predavanja, koncerte i edukacije, što će HOKU učiniti kulturnim centrom Siska“, izjavio je Čakširan prilikom otvorenja.

Holandska kuća poznata je sisačka građevina iz 1860. godine, koja je ime dobila po prepoznatljivom stilu gradnje i izgledu nizozemskih urbanih zgrada. Izgrađena je na lijevoj obali Kupe, kao skladište za žito i drugu robu. Valja pohvaliti restauratore, tesare i ostale građevinske radnike zato što su prilikom obnove zdanja, uspjeli sačuvati oko 90 posto izvorne drvene građe! Već to je, samo po sebi, neprocjenjiva vrijednost „novog” ruha povijesne zgrade.

Informativni i interpretativni centar industrijske baštine smješten u Holandskoj kući velika je novost za Hrvatsku, svojevrsno tehnološko čudo naprednije i od mnogih suvremenih muzejsko-baštinsko-interpretacijskih praksi u Europi. Za najsuvremenija tehnološka rješenja i opremu zaslužna je zagrebačka tvrtka Smart Audio Visual;  posjetitelji su uz pomoć 3D mapiranog animiranog prikaza razvoja Siska kroz razdoblja industrijalizacije već na otvorenju prvi put mogli na jednom mjestu vidjeti čak 35 točaka sisačke industrijske baštine, od prvog industrijskog objekta – pivovare koju je izgradio češki doseljenik Novak, sve do električne centrale, tzv. Munjare, rafinerije nafte, sisačke željezare i niza drugih lokacija i objekata.

Na šest etaža Holandska kuća trajno je udomila i još dvije važne sisačke institucije. Na prvom katu HOKU-a smještena je Gradska galerija Striegl, koja je ime dobila po Slavi Strieglu, najvažnijem sisačkom i jednom od najvećih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća. Na otvorenju Holandske kuće u Gradskoj je galeriji Striegl nastupio jedan od posljednjih živućih fluxusovaca, 86-godišnji američki umjetnik Philip Corner, koji je izveo performans „No notes nonce – Nijedna nota nikada“, a posjetitelji su imali priliku vidjeti i pregled njegovih djela iz Kolekcije Marinko Sudac. Uz to, mladi likovni umjetnik Marko Tadić je izložbom „The  Speculative View“ ponudio svoju viziju budućnosti Siska, kroz reinterpretaciju starih turističkih fotografija grada.

Na drugom katu svoj je stalni dom pronašla Zbirka Kraker, impresivan dokument industrijskog dizajna, tehnike i glazbene umjetnosti utjelovljen u starim radio-uređajima, gramofonima i preko 1300 ploča. Riječ je o jednoj od najvažnijih i najvećih takvih kolekcija u Hrvatskoj i Europi, koja je plod pedesetogodišnjeg sakupljačkog entuzijazma svojeg osnivača Velimira Krakera.

Nakon kraja službenog dijela programa, svoje su specifične interpretacije industrijalizacije i industrijske baštine kroz elektronsku glazbu ponudili glazbenici Omar i Le Chocolat Noir, a pri tome su i dobro rasplesali okupljene goste.

Projekt „INFO CENTAR INDUSTRIJSKE BAŠTINE –  HOLANDSKA KUĆA„ financiran je iz sredstava Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“ kroz poziv „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Projekt „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“ je integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine, koji integracijom različitih elemenata i povezanih aktivnosti osigurava obnovu i unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, te doprinosi etabliranju kulturnog turizma kao specifičnog oblika turističke ponude uz poboljšanu suradnju dionika u kulturi i turizmu. Ukupna vrijednost projekta je 29.282.809,15 HRK. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 26.200.815,76 HRK dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 19.986.436,54 HRK, odnosno 76,2 posto.