Planirajte već sada krajem 2020. godine doći na MIKS jer se radi o izložbi karikatura svjetski etabliranih likovnih umjetnika, dizajnera i majstora karikaturista. Ovaj veseli i dobroćudno peckavi mozaik civilizacijske (samo)ironije, znatiželjnicima je dostupan najčešće samo jedan tjedan! Tako je bilo i krajem prošle godine u u Gradskoj galeriji Striegl!

Jubilarni 5. MIKS 2019., Međunarodna izložba karikatura u Sisku, zadržala je visoku umjetničku razinu, u znaku novih rekorda. Na izložbi kojoj je ove godine tema bila “Sve o filmu”, predstavljeno je 100 najboljih, koje je žiri odabrao od ukupno prispjelog 1881 rada 688 autora iz 81 zemlje svijeta. Ova izložba stoga se ubraja među vodeće u svijetu i predstavlja jednu od važnijih međunarodnih manifestacija karikature visokog renomea.

U skladu sa strogim kriterijima, kako govori organizator i predsjednik žirija Nenad Ostojić, prva nagrada pripala je Marcu de Angerlisu iz Italije, druga Keyvanu Varesiju iz Irana, a treća Andreju Popovu iz Rusije. Dodijeljeno je i šest posebnih priznanja.

Na otvorenju izložbe neumorni organizator je podsjetio da je za ovu sisačku manifestaciju vrhunske karikature, tijekom dosadašnjih pet godina  konkurirao čak 7951 rad, autora iz 91 države svijeta. Zanimanje karikaturista za sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj izložbi tim je veće jer prilikom odabira tema, naglasio je entuzijast Ostojić, žiri se odlučuje za aktualne teme koje nisu zastupljene na ostalim svjetskim izložbama. Zbog toga u Sisak ne pristižu kopije već originalni i, u najvećem broju slučajeva, neobjavljivani radovi. Kao posebnost, napomenuo je kako je oko 300 radova pristiglo iz Irana, koji postupno postaje svjetska velesila u karikaturi.