Sakralne građevine predstavljaju posebnu povijesnu, društvenu i kulturno-umjetničku vrijednost Sisačko-moslavačke županije.

 

244 crkve i kapele, barokne, klasicionističke i u stilu bidermajera od Lekenika, preko Sela, Martinske Vesi i Siska, do Kutine, Gora, Petrinje, Hrvatske Kostajnice primjeri su srednjoeuropske sakralne baštine.

Upečatljivost drvenih kapela kao živog svjedočanstva pučke domišljatosti i autentičnog ruralnog sakralnog graditeljskog umijeća, pokazuje život kakav su ga  nekada živjeli vrijedni ljudi otvorenih pogleda i kako su se (ne)poznati tesari, upućujući molitve sv. Tomi Apostolu, nebeskom zaštitniku graditelja, trudili i u ljupkim drvenim seoskim crkvicama ostaviti vrhunska djela u slavu vjere i duhovnog bogatstva naroda.

Nakon uvida u sakralnu baštinu i okrjepe uz autohtona jela i vina, na večer uživajte u gromkim, uzvišenim zvucima orgulja, harfe, violina i drugih instrumenata koje sviraju vrhunski umjetnici na međunarodnim manifestacijama klasične muzike Ars organi Sisciae, Zrin festivalu i Festivalu drvenih kapela, od svibnja do srpnja. Korakom u prošlost otkrit ćete istinsko blago i budućnost sisačke regije.

Nudimo vam obilazak sakralnih zdanja Turopolja, Siska, Posavine i Pokuplja, Moslavine i Kutine, Banovine i Petrinje, Pounja i Hrvatske Kostajnice, te mnogih drugih urbanih i ruralnih mjesta, upoznavanje s povijesnim i etno atrakcijama te kušanje domaćih jela i autohtonih sorti vina.

 

Planirano vrijeme realizacije programa: tijekom cijele godine