Među prvima u Hrvatskoj nakon pandemijske krize, u Sisačko-moslavačkoj županiji priređen je vrhunski kulturni događaj! Moćan spoj glazbene umjetnosti i sakralne baštine, velikog povijesnog i duhovnog naboja, međunarodni 14. Ars organi Sisciae i 6. ZRIN festival, održani su od 30. svibnja do 14. lipnja. Nešto kraća ali sadržajem bogata festivalska sezona klasične muzike počela je koncertom Folklorne fuzije na Dan državnosti na Zrinu, u izvedbi Acoustic Projecta, a završila u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, nastupom gudačkog orkestra umjetničkog naziva Acoustic ansambl. Osim spomenutih, osam koncerata održano je u divnim crkvama u Petrinji, Gori, Glini, Gornjem Viduševcu, Topuskom i Selima.

Svi izvođači prvoklasni su umjetnici pa je možda nekorektno spomenuti samo neke među njima! No, ipak, izdvojimo kako je prvi put na ovom festivalu nastupio orguljaš svjetskog ugleda Ante Knešaurek i to u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini, na najvećim orguljama na području ove Županije, iz čuvene njemačke radionice Steinmeyer. Crkva sv. Marije Magdalene u Selima ugostila je dva koncerta; profesionalni ansambl “Projekt Lazarus”, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja – revitalizacija hrvatske glazbene baštine, nastale od 16. do 18. stoljeća; solistica Opere u austrijskom Grazu, Siščanka Margareta Klobučar, fizički prisutnu i online publiku oduševila je svojim svijetlim, plemenitim sopranom pjevajući uz pratnju Alena Kopunovića Legetina koji je na orguljama iz 1777. godine izvodio skladbe Handela, Bacha, Leša i Matza.

Za ovako veliku dozu kulturnog adrenalina zaslužna je Valentina Badanjak Pintarić koja je brojnim preprekama uprkos, i ove godine uspjela organizirati manifestaciju u kojoj se nježnim nitima isprepliću bajkoviti ugođaj čiste prirode, povijesna baština i autentične sakralne vrijednosti. U prošlosti i sadašnjosti “kultura je uvijek lučonoša”, smatra Badanjak Pintarić, a kako bi to bila i u budućnosti “imperativ je upregnuti sve kreativne snage u stvaranje nove umjetnosti na korijenima iz kojih potječemo“.

Koncerte je moguće pogledati na poveznicama www.ars-organi-sisciae.org i www.zrin-festival.com.