Kako pripovijedati da povijest oživi, da posjetitelj doživi emocije slušajući priče o vinu, simbolici boja i motiva nošnje, govoru biljaka, autohtonim jelima, prigodničarskim pjesmama, starim zanatima, mitovima i legendama? Kako animirati slušatelja da poželisudjelovati u ritualima zaboravljenih ili očuvanih običaja? Kako nematerijalna baština postaje nadahnjujuće sredstvo promocije sela, grada iIi regije? Kako pričati intimne priče i prepričavati zajednička sjećanja, inspirirane tradicijskom kulturom, a da pripovjedač učvrsti identitet i samopoštovanje, te potakne međukulturalni dijalog? Kako jačati atraktivnost i tržišne pozicije lokalne zajednice, te potaknuti poduzetniji pristup umjetnosti, kulturi, inovacijama i kreativnosti u svojoj sredini?

Budući da masovni turizam nije održiv, a već odavno nije zanimljiv ni suvremenom putniku, valja učiti nove metode i alate komunikacije vlastitih vrijednosti u okviru ekonomije doživljaja. Upravo je pripovijedanje (storytelling) novi, inspirativan način prijenosa činjenica i osjećaja, pojedinačne i kolektivne memorije – turistima 21. stoljeća.

Odgovore na prethodna pitanja zna prvih 14 polaznika programa Interpretatori hrvatske tradicijske kulture, pri Visokoj školi za komunikacijski menadžment i turizam “Edward Bernays” Zagreb. Na prigodnoj svečanosti u bajkovitom ambijentu nagrađivanog turističkog kompleksa “Moslavačka priča” vlasnice Snježane Ožetski u Maloj Ludini, oni su u utorak, 23. lipnja 2020. godine primili potvrde o završenoj edukaciji. U organizaciji Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i Visoke škole, ova edukacija održana je u Hrvatskoj prvi put. Kako je na svečanosti rekao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, “uz goleme turističke potencijale, važno je imati i stručne kadrove.  Naša turistička priča ovime je dobila svoj početak. Nakon zastoja izazvanog koronakrizom, moramo biti spremni primiti prve turiste. Budući da smo zdravstveno jedna od najsigurnijih županija, nema razloga da stručnim turističkim programima ne pozovemo posjetitelje u našu destinaciju”, naglasio je župan Žinić.

“Turizam predstavlja prodaju i ostvarivanje naših snova”, istaknula je prof. dr. sc. Romana Lekić, pomoćnica dekana za studije turizma i voditeljica edukacije. “Kada smo kretali s ovim programom nismo ni znali u kakvu divnu priču ulazimo. Podjelom potvrda naša suradnja nije završena, jer ćemo umrežavanjem ostati u kontaktu i s našim studentima nadograđivati turističku ponudu. I ova destinacija potvrđuje kakve su mogućnosti obiteljskog turizma. Zahvaljujući našim partnerima u projektu, Institutu za etnologiju i folkloristiku, Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado i Etnografskom muzeju Zagreb, nema sumnje da će upravo osposobljeni interpretatori znati gostima predstaviti bogatu baštinu ovog kraja”, uvjerena je prof. Lekić. Ona je najavila kako će Visoka škola nastaviti program u ostalim hrvatskim regijama.

Edukacija je počela prvim modulom u Sisku krajem prošle godine, a po jedan modul održan je ove godine u Kutini i Petrinji. U okviru devet predmeta i trajanju od 120 sati, uz teorijsku, polaznici su prakticirali i terensku nastavu.