Djevojčice i dječaci koji žive u dječjim domovima doista su pravi mali vilenjaci: žive u zajednici, pomažu se međusobno, nesebično dijele ljubav i podršku, brige i radost, razmišljanja i snove, knjige, slatkiše i igračke. „Domska djeca“ ne znaju biti pohlepna, a sve oko sebe obasipaju povjerenjem, opraštanjem, nadom i veseljem. Život bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi potiče ih na brže i zrelije razumijevanje svijeta u kojem žive, osobito svijeta odraslih.
Kako bi konkretno pomogla vilama i vilenjacima Dječjeg doma Vrbina Sisak, Razvojna agencija SIMORA pokrenula je humanitarni projekt uime Sisačko-moslavačke županije, uz potporu i suradnju županijske Turističke zajednice, Destinacijskog menadžmenta Zrin i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. U dobrotvornoj akciji sudjeluju multimedijalni umjetnici, fotografi, dizajneri, odgajateljice i mnogi drugi. Ovaj izvrstan spoj umjetnosti i humanitarnog djelovanja snažno promovira očuvanje prirode i moralne vrijednosti kroz senzibiliziranje javnosti za probleme i postignuća štićenika Dječjeg doma. Naposljetku, cilj ove akcije je uljepšavanje djetinjstva, te osnaživanje osobnih kapaciteta djece koja žive u Dječjem domu Vrbina tijekom njihova školovanja i odrastanja bez odgovarajuće skrbi roditelja.
Pri kraju je fotografiranje djevojčica i dječaka kostimiranih u čarobnu vilenjačku odjeću, u Lonjskom polju i na drugim atraktivnim lokacijama na području Županije. Mališani će sudjelovati i u kreativnom procesu izrade fotografija velikog formata, koje će biti izložene javnosti, te prodane na dražbi. „Prema projektu, ovako prikupljena sredstva uložit ćemo u opremanje soba novim namještajem i ostalim potrepštinama. Ovaj projekt je početak još jedne važne akcije kojom planiramo izraditi mjeru za zapošljavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, na nacionalnoj razini. Naime, nakon što postanu punoljetna, ova djeca izlaze iz domova u kojima su bili štićenici pa im moramo pomoći da se što lakše osamostale“, izjavio je Mario Čelan, direktor SIMORA-e.
„Kao zaposlenoj ženi, a još više kao majci, jako mi je drago da sudjelujemo u ovoj humanoj akciji! Dječica su se odlično snašla u ulozi vila i vilenjaka, poput profesionalnih fotomodela. Bez obzira jesu li bili u travi punoj bubica ili na blatnjavom tlu, osmijeh im nije silazio s lica. Njihova iskrenost i pozitivan stav pridonijet će i promidžbi naših prirodnih i kulturno-povijesnih potencijala“, komentirala je Nikolina Rokić, direktorica DM-a Zrin i zahvalila svima koji su angažirani u realizaciji hvalevrijednog projekta. „Pozivam gospodarske subjekte, privatne klinike i ordinacije, sve ostale zainteresirane da se pridruže ovoj priči punoj ljudskosti, ljubavi i ljepote“, poručila je direktorica Rokić.
DM Zrin možete kontaktirati putem e-maila direktor@dm-zrin.hr, te izravno Razvojnu agenciju SIMORA na e-mail simora@simora.hr.