Ako vam je ponestalo teka ili ste izgubili pojam o nenametljivoj divoti, odmah pročitajte „Skitnje“ Matka Peića, velikog hrvatskog putopisca, sladokusca, pionira ekologije i poznavatelja bezvremenske ljepote. Njegovi pronicljivi, ponekad surovi, no zapravo humani i nježni zapisi povest će vas u Turopolje i Pokuplje. Peićeva punokrvna zapažanja toliko su sadržajna i duboka, da je svaka naša poruka suvišna jer je nedostojna krasote i miline, ljubavi i optimizma koje Matko nesebično dijeli čitateljima dok magičnim spletom riječi oslikava sneni i magloviti, pa sunčani i opojni pejzaž. A tek lijepe žene Pokupljanke i Turopoljke, viđene njegovim očima, one su vladarice životnog ciklusa – i dok okopavaju povrtnjak, i kad čerupaju kokoš, i tugujući za umrlima, i dojeći djetešce, i dok noću ljube svoje muževe.
Priroda je ovdje predivna u svako godišnje doba pa se možete odmarati aktivno ili u laganijem ritmu. Prostor Turopolja i Pokuplja idealan je za lov, ribolov, kupanje, uvid u osebujno drveno ruralno i sakralno graditeljstvo, bogatstvo običaja, ovdje su etno zbirka Škofač i rasadnik kaktusa, dostupno je rekreacijsko jahanje, traženje tartufa, vožnja šlavonerom ili čamcem, bicikliranje kroz Vukomeričke gorice.
U Pešćenici, Lekeniku, Letovaniću, Šišincu, na svakom koraku, eno i gastro ponuda priče su za sebe, od kušaonica vina i rakije do autohtonih jela u restoranima, kućama za odmor i klijetima.
U ljepoti turopoljske i pokupljanske prirode spava tajna ravničarskog temperamenta. Korablje, drvene kapelice i narodne nošnje, pršteći živim bojama, svjedoče prošlost i najavljuju sudbinu. U slavu životu (čiji je sastavni dio i erotika), pridružujemo se našem piscu i pozivamo vas u posjet jer: „Rumenilo i ljubav ovdje traju od zore do mraka jednakim žarom. Svaki čas tu oroz gazi kokoš, a patak tapka patku. Jaja se kotrljaju na pol dvorišta.