Čvrsta kao kamen, postojana poput stijene, što i znače starogrčko-latinski korijeni naziva, Petrinja simbolizira srce i dušu povijesne regije Banovine. Najveći je to grad na ovome području, smješten uz ušće Petrinjčice u Kupu, a spominje se već u 13. st. Zajedno s hrabrim, ponosnim, odanim i vrijednim stanovnicima, Petrinja je okružena pitoresknim predjelima Zrinske i Hrastovačke gore.
Prigodom istraživanja ovog ljupkog grada valja obratiti pažnju na znamenitosti kao što je stara jezgra, prepoznatljiva po primjerima barokne i klasicističke gradnje. Središte Petrinje krasi Strossmayerovo šetalište – gradski park s ukrasnim biljem i raritetnim drvećem, zaštićen u kategoriji vrtne arhitekture. Tu je i župna crkva sv. Lovre, nebeskog zaštitnika Petrinjaca i njihovog grada.
Tijekom sedam stoljeća ovim su prostorom prohujali ili su tu živjeli mnogi velikani hrvatske i europske povijesti, kao i manje poznati pojedinci. Svi su oni ostavili zapažene tragove u povijesti i kulturi Petrinje. Turistička zajednica Grada Petrinje i županijska ustanova Interpretacijski centar baštine Banovine za vas su kreirali bezbroj edukativnih i rekreativnih izleta. Među kulturnim rutama ističu se Intermezzo Napoleonove vojske, Na granici carstva – Yeni Hisar, Utvrde kroz legende i predaje, Templari u Gorama, Putovanje mitskog junaka – šumska inicijacija, Priče s lončarskog ognjišta, Banovina 90-ih – od sumraka do svitanja i mnoge druge. Vrlo su atraktivne i tematske staze Put bana Jelačića i Put kestena, te poučna staza Hrastovčanka.
Preporučujemo da svoj kulturni posjet ili pak izlet u prirodu, okrunite domaćim specijalitetima družeći se u ugodnoj atmosferi korablje Tišinić u Taborištu.