„Kostajnice, gnijezdo sokolovo,
u tebi se sokolovi legu (…).
O moj Balju, moj debeli ladu,
kad u tebi prostrem kabanicu,
onda vidim slavnu Kostajnicu,
i kostajničke lijepe običaje (…)“.
 Ponosna i romantična poput stihova ove narodne pjesme, Hrvatska Kostajnica postojano stražari na granici s BiH. To je mjesto zadivljujuće prirodne i kulturne baštine, danas uglavnom zaštićene, koje svojom neodoljivom ljepotom, pričama i legendama snažno privlači znatiželjnike, i mlado i staro, i izletnike i avanturiste, i književnike i likovne umjetnike. U borama njene nevjerojatne povijesti utisnuti su mnogi životi, pretvarajući je iz posjeda u kaštel, iz kaštela u naselje, iz naselja u grad – grad pobjeda. Podno Zrinske gore ona predstavlja simbole snage i zajedništva, tradicije i običaja.
 Izgledom ljubak, a prošlošću bremenit, ovaj grad je izrastao na otočiću usred rijeke Une. Prvi spomen o Hrvatskoj Kostajnici datira na početak, a o Zrinskom gradu na kraj 13. st. Njegovi najpoznatiji vlasnici bile su obitelji Frankopan i Zrinski. Tijekom kasnog srednjeg vijeka grad je bio na vjetrometini osvajačkih sila. S lijeve strane Une, ispod brda i park šume Djed, kasnije je razvijen grad kojeg krasi barokna crkva sv. Antuna Padovanskog, te novi franjevački samostan iz 18. st., oba sakralna zdanja srušena pa obnovljena nakon Domovinskog rata.
 Tekija je najpoznatiji izvor pitke vode, obilježen kamenom pločom 1811., s uklesanom porukom: “Pi brate iz Božje milosti dat ti je napitak”. Hotel “Central” izgrađen je početkom 20. st. u secesijskom stilu, tijekom “zlatnog doba” Kostajnice kad je podignut najveći dio gradskog središta. Nedaleko su stare hrvatske utvrde Zrin i Gvozdansko.
 Na brdu Čukuru ponad Hrvatske Kostajnice nalazi se “Slomljeni pejzaž”, spomenik jedinstvene umjetničke vrijednosti kao obilježje mjesta ranjavanja Gordana Lederera 1991., legendarnog snimatelja HTV-a. Autor čuvenih „Banijskih praskozorja“ podlegao je ranama. Veličanstveni spomenik opominje kako zlo ne treba podcijeniti i podsjeća da pravda i ljubav uvijek pobjeđuju. Hrvatska Kostajnica poput feniksa svjedoči kako su sve nedaće prebrodive.