U prostranoj dolini na ušću rječice Maje u Glinu, niz obronak Zrinske gore u središtu Banovine omeđene Kupom, smjestila se Glina.

Novo arheološko nalazište Brekinjova Kosa svjedoči o naselju iz bakrenog doba oko 3500 godina pr.Kr., u kojem su obitavali pripadnici Lasinjske kulture, a u starijem željeznom dobu Kolapjani. Glina se nastavila razvijati na sjecištima starorimskih putova. Pojava kršćanstva na ovim prostorima donijela je prvi pisani spomen Gline u XIII. st., kada je ovo mjesto darovano cistercitskom samostanu u Topuskom. Uspostava Vojne krajine radi obrane od Turaka trajno je obilježila povijest grada.

U nekadašnjoj mjesnoj tvrđavi 1737. godine zasjedao je Hrvatski sabor.

Pukovnik Josip Jelačić zapovijedao je u Glini krajem prve polovice XIX. st. Tada grad doživljava posvemašnji procvat. Prihvativši ideje hrvatskog narodnog preporoda, zajedno s Ivanom Trnskim, Petrom Preradovićem i Josipom Runjaninom, Jelačić je sudjelovao u buđenju nacionalne svijesti. Godine 1846. kadet Josip Runjanin uglazbio je pjesmu “Horvatska domovina” Antuna Mihanovića iz 1835. Pjesma je 1891. proglašena hrvatskom himnom pod imenom „Lijepa naša domovino“.

O postignućima kojima se diči grad, govore djela brojnih uglednika koji su u Glini rođeni, živjeli i radili ili kratko boravili, kao što su slikar Zlatko Šulentić, skladatelj Natko Devčić, književnik Ante Kovačić, karikaturist Pjer Križanić i drugi.

Među glinskim znamenitostima istaknimo spomenik Runjaninu, kip bana Jelačića, atraktivni park u obliku slova N kojeg je posadio Napoleon Bonaparte i kuću hrvatske himne. Crkva sv. Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada, nova je monumentalna sakralna građevina u kojoj se nalaze najveće orgulje na području Sisačke biskupije. U Gornjem Viduševcu postojala je crkva kao dio cistercitskog samostana iz Topuskog još u XIII. st. Kao i mnogi katolički hramovi na ovom području i crkva sv. Franje Ksaverskog uništavana je tijekom višestoljetnih ratnih djelovanja. Hram obnovljen nakon Domovinskog rata, oblikom je istovjetan nekadašnjem.

Danas su među najvećim i najljepštim promicateljima grada u Hrvatskoj i Europi mažoretkinje „Glinske Banice“ čije su izvedbe fantastične.

I priroda je ovdje divna, pa svoja osjetila možete odmoriti u spokojnoj šetnji šumskim stazicama, u lovu i ribolovu. Ljubitelji dinamičnijih aktivnosti mogu voziti bicikl ili sudjelovati u raftingu na rijeci Glini u Marinbrodu.

Grad hrvatske himne odredište je iznenađenja i izazova!