Da je kontinentalna Hrvatska vrlo dinamičan organizam, svjedoče mnogobrojni događaji čak i u najslabije naseljenim područjima Sisačko-moslavačke županije. Hrvatska Kostajnica, Petrinja i Glina gradovi su koji tijekom cijele godine žive bogatu prirodnu, povijesnu i etno baštinu. Od siječnja do prosinca nižu se manifestacije posvećene kulturi i umjetnosti, ekologiji, kršćanskim vrijednostima, sportu i rekreaciji, te domaćoj kuhinji. Proljeće, ljeto, jesen, zima… tu su festivali stvaralaštva na tragu vjekovnih običaja ili osmišljeni kao odgovor na događaje iz bliže prošlosti.

Ovom prigodom ističemo samo najveće, najstarije i najatraktivnije!

Lovrenčevo je najveća petrinjska manifestacija kada tijekom kolovoza njeni građani i posjetitelji slave sv. Lovru, svog nebeskog zaštitnika, Dan grada, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ulice i parkove Petrinjci ispune bojama rukotvorina i originalnih suvenira, raskošnim folklornim naslijeđem, mirisima finih jela, pjesmom „Slavulja“, glazbom poznatih „gradskih limenjaka“, scenskim prikazima legendi ovoga kraja. Harmonično progovore srce i duša, otvorene ruke grle i domaće i goste. Dobronamjernici slobodno ulaze i u petrinjska dvorišta jer svaka obitelj slavi Lovrenčevo, uz stol prepun delicija i dobrog vina.

Glina nema velikih festivala, barem ne još. Ali Marinbrod ima Seosku olimpijadu početkom rujna. Lani je održana jubilarna, deseta olimpijada starih „sportova“ u disciplinama: nošenje jajeta u žlici, guranje bale sijena, borba na gredi, bacanje potkove, skakanje u vreći, skok u dalj s mjesta, bacanje kamena s ramena, potezanje užeta! Užurbani domaćini, ali još više gosti, navijat će i nasmijati se od srca, djetinje iskreno. Nakon velikih fizičkih i „duhovnih“ napora godi autohtona kuhinja.

Ako volite prirodu i pješačenje, a uz to ste i zaljubljenik u okus kostanja, onda je Hrvatska Kostajnica savršeno odredište za početak listopada. To je najveća kestenijada u Hrvatskoj! Još dok skupljate jesenske plodove po šumama iznad Une, zamirisat će vam kesten pečen u dagarama i pozvati vas u središte zbivanja: ljubazni domaćini nude lijepe suvenire, domaće biljne napitke i slastice od šumskog ploda. Kušajte craft pivo od kestena! Šarenilo narodnih nošnji, etno i popularna glazba, ukusna domaća jela, bezbrižno druženje uz Unu… to je doživljaj za pamćenje.

Zajednički ovom području je Zrin festival, kada krajem proljeća ljubitelji klasične glazbe imaju priliku uživati u jedinstvenom spoju umjetnosti u okrilju sakralne baštine. Ovaj vrhunski kulturni događaj snažan je emotivni simbol golemoga povijesnog i duhovnog naboja. Festival počinje koncertom na Zrinu, a nastavlja se izvedbama u velebnim crkvama Banovine i Pounja.