U okviru znanstvenog skupa o arheološkim istražnim radovima na području Sisačko-moslavačke županije, početkom rujna u Gradskom muzeju Sisak otvorena je reprezentativna izložba “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti”.

Izložba autora dr. Ivana Drnića, kustosa Arheološkog muzeja iz Zagreba, odgovara na pitanje kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća pr. Kr. neposredno uz ušće Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih središta, u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija. Prigodom otvaranja izložbe arheolog Ivan Radman Livaja objasnio je kako je “karma htjela da otvorenje izložbe bude upravo u Sisku s čijeg je područja najveći broj eksponata. Naime, izložbu je u Zagrebu pratila zla kob jer je dva puta bila postavljana i dva puta skidana, najprije zbog koronavirusa, a drugi put zbog potresa”. Dr. Drnić je izrazio nadu kako će na proljeće iduće godine izložbu napokon vidjeti i Zagrepčani, “pa makar nosili i kacige”.

Javnosti je prvi put cjelovito predstavljen nastanak, razvoj i kulturna dinamika ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, nošnja i ratnička oprema, prehrana, gospodarske i trgovačke aktivnosti, te duhovni život. Predmeti koji se čuvaju u zbirkama AMZ-a i GMS-a, popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućuju uvid u kontinuitet razvoja sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom (budućim carem Augustom), te ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija. Izloženo je dvjestotinjak arheoloških predmeta, brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualni materijali koji dočaravaju život stanovnika Segestike i Siscije. Mnogi eksponati prvi su put izloženi u Sisku.

Izložba će biti postavljena do kraja siječnja 2021. godine.