Siščanin Miroslav Arbutina Arbe dobitnik je tradicionalne Nagrade za fotografiju “Tošo Dabac”, za rezultate ostvarene u 2019. godini. Radi se o najprestižnijoj  strukovnoj nagradi u Hrvatskoj, koja nosi ime fotografske legende. Počevši od 1975., dodjeljuje se svake godine, i to dvama istaknutim fotografima od kojih je jedan član Fotokluba Zagreb, a drugi istaknuti fotografski stvaralac izvan kluba. Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade vrhunski su fotografi i umjetnici kao što su Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Šime Strikoman, Neda Rački i drugi. Za rezultate postignute u prošloj godini nagrađen je i Nenad Martić iz Zagreba. Dobitnici nagrade primili su plaketu s reljefom Toše Dapca, kojeg je izradio kipar Vojin Bakić.

 

Kad je već izgledalo da se u pandemijom obilježenoj godini nagrada neće dodijeliti, organizatoru, Fotoklubu Zagreb, pomogao je Gradski muzej Sisak koji je održao svečanost 17. listopada u novom izložbenom prostoru Holandske kuće. Nagrade se dodjeljuju uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu.

 

Miroslav Arbutina Arbe (61) kao slobodni umjetnik živi od fotografije kojom se bavi već 40 godina. Osnivač je Foto kluba “Siscia obscura” i sisačke Foto galerije, a posljednjih se godina najviše angažirao u istraživanja starih fotografskih tehnika, posebno mokrog kolodija. Za organizaciju brojnih edukativnih programa primio je mnoga priznanja. “Upravo kada sam već namjeravao napustiti fotografiju ‘otkrio’ sam stare tehnike, koje sam usvojio. Bavljenje analognom fotografijom, moj je protest protiv površnosti”, rekao je Arbutina.

 

Podsjetimo kako je u Kulturnom centru braće Radića u Desnom Trebarjevu, u studenome prošle godine, otvorena izložba fotografija Miroslava Arbutine pod nazivom „Tradicija Posavine“. Ova jedinstvena izložba rezultat je projekta kojeg su provodili KCBR i Foto klub “Siscia obscura” u cilju očuvanja dviju važnih povijesnih baština – umijeća izrade fotografija tehnikama povijesnih fotografskih procesa, te narodnih nošnji i običaja martinske Posavine. Fotografije za izložbu „Tradicija Posavine“ izrađivane su u tehnikama cijanotipija, van dajk i gumoil, koje su se rabile prije gotovo 150 godina.